четвъртък, 28 юни 2007 г.

История на Растафариянството





ИСТОРИЯ НА РАСТАФАРИЯТА
"Растафариянството учи на любов, пълен мир и че всички хора са братя!"



Произход - основни принципи на растафариянството

Произходът на Растафариянството "лежи" в една специфична географска област. Долината на река Нил. Това е огромена площ, която обхваща Египет на север и Етиопия на юг. Сърцевината на раста философията е сътворена именно от тази част на Африка, това е душата на Растафариянството. Растафарите признават например Ra, смятан от Египтяните за бога на слънцето, за животодаряващата сила. Те се съгласяват, че човек е нито делим нито различен от Бог, или Jah.
В Ямайка, както и навсякъде другаде по света, 30те години на ХХ в били години на разместване на социлните пластове! Чашата прелива, когато местаната власт решава да реши проблема с работническите неподчинения на острова по особено жесток начин ! Стачка от страна на работниците по захарните плантации в Westmoreland завършва с четирима убити работника, а дозина други завършват зад решетките. Сред тях е и лидерът на новосъздаденото работническо движение в Ямайка, Александър Бустаменте.Това бил перфектният контекст за зараждането на група от островитяни, който решават да съксат връзката си със подтисническата социална система. Този нов култ - Растафариянството, за съжаление добил популярност като религия на отритнатите, ала истината е че малцина успяват да се съобразят със строгоста на култа. Нормите, които растафарите трябва да спазват са много и нелеки, но са изцяло продиктувани от библейските учеения и историята на човечеството.По хълмовте на източна Ямайка започнали да се появяват растафариянски поселища. Малки къмпинги в които растите водели своя скромен наяин на живот. Аскетизмът и занаятчийството (дори художественост) се превърнали в "щита" на последователите на новата религия. Да, те се отбранявали от системата, от Вавилон! Естествено имало и недоразумения. Леонард Хауел основава поселището Pinnacle (в превод: върхова точка, апогей) върху изоставено парче земя между Кингстън и Спаниш Таун. Хауел обаче решава, че той самият а не Хайле Селасие е всемогъщият JAH. През 1954 го хвърлят в дом за умствено увредени, а поселището Pinnacle бива затворено.
The Dreads се превърнало в разговорното название на растафариянците, които се заселили по гетата в западен Кингстън. През времената около 1962 (Независимостта на Ямайка) имало редица инциденти, вклячващи огнени престрлки между расти и полиция, които били предпоставка за редица заглавия по вестниците. Новото движение се разпространявало из Ямайка със скоростта на пожар в сухи храсти.
Цар Соломон
По времето на Цар Соломон, Царица Макеба, властвала над империята Шеба, която включвала в пределите си Етиопия, Египет , както и части от Персия. Царицата отдавна планирала да посети мъдрия и заможен Соломон, който бил в Йерусалим, там той я покръстил и я насочил към вярата я Бога Абрахамов. Дотогава тя почитала Ра - Богът Слънце. Когато царицата се завърнала в земите си, тя променила религията на своята империя, всички приели Юдеизма. Ала посещението се оказало не само духовно, но също така и физически плодотворно. Царицата забременяла от Соломон. Тя му дала обещание, че ако й се роди момче ще го изпрати в Йерусалим, където да получава наставления от баща си. Така и станло. Родилият се син, наречен Менелик (Menelik), отпатувал на младини за Йерусалим, за да се срещне със Соломон. Менелик се заклел пред своята майка, че ще се завърне в Етиопия, тъй като е нейн наследник и трябва да заеме мястото й на трона. Когато Менелик напускал Йерусалим, Цар Соломон наредил той да бъде придружен от от синовете на неговите свещеници. Соломон искал да бъде сигурен, че религията на Абрахам ще продължи да съществува в Етиопия. Така и станало религията продължила своето съществуване и то в една чиста и единна форма.
Християнство / Юдеизъм
В сърцето на Растафариянството се крият и Египетските мистерии, които са описани в египетската Книга на Мъртвите. Елементите на Юдеизъм в Растафиянството са, въщност издънки на Египетския Мистицизъм. Те били остановени от Мойсей, когато бил приет от дъщерята на Висшия Свещеник на Египет и бил въведен в основните принципи на Озирис, Изиз и другите египетски богове. За финал Мойсей отпътувал за Етиопия където за основа на Юдеизма се приема неговото учение. Именно Мойсей е автор на първите пет книги от Библията ( шестата и седмата се смятат за твърде сложни и неразбираеми за обикновения човек). Когато дошло времето на Християнството, Апостол Павел покръстил един високопоставен етиопски евнух, който когато се завърнал в страната си променил религията от Юдеизъм в Християнство! Така се дало и началото на Етиопската Православна Църква, една чиста форма на Християнство, която обаче пазила своите връски със своето Египетско и Юдейско минало. А всички тези елементи са и съставни части на Растафариянството! Тази църква изиграва и занчителна роля върху 225-тия цар (директен потомък на цар Давид, който пък е потомък на Мойсей). Тази всочайша царска особоа от етиопски произход бил Цар (Ras) Tafari Makonnen, или още Император Haile Selassie I. Той остановява Етиопската Православна Църква в Ямайка по молба на поклонниците му от острова. А по-късно прави и официално посещение на острова на 21 Април 1966г.
Основен принцип в растафариянската вяра е поклонението пред божественото господство на император Haile Selassie. Вярата казва, че Господ е във всеки човек, но само един и то точно Haile е този който носи божествени белези. Господ е Jah, чието име произлиза от юдейското Jehova, а Haile Selassie е Растафар - Rastafari е образувано от Ras (Крал, Глава-Титла, която получил като съветник на императора) и Tafari е рожденното му име. Всички братя са Расти.


Религия - религиозна насоченост, убеждения, произход

Растафарите признават, че тяхната религия представлява смесването на най-чистите форми на Юдеизма и Християнството. Те също така приемат египетския произход на тези две религии. В потвърждение на божествеността на Haile Selassie, Растафариянството отхвърля "вавилонското" двуличие на модерната църква. Римската църква и дори римският синод са считани за вавилонски! Именно Рим е градът, от който Мусолини нахлува в свещените земи на Етиопия през 1935. Религиите винаги отразяват социалната и географска среда, от която произлизат и ямайското Растафариянство не прави изклиючение: например употребата на марихуана, като божествено тайнство и помощно средство за медитация е напълно логично за страна, в която могъщо количество от "билката" расте свободно.
За Растите и тяхната Вяра цвета на кожата, расата и националността са напълно несъществени. Те приемат факта, че всеки народ и в частност всеки човек може да вярва в собствения си Бог, и религията определя виждането на личността за Бог, вътрешните ценности и духовните сили.
Sam Brown: "Без да навлизаме в подробности можем да кажем, че ние не можем да видим Господ през очите на Азиатците, също не можем да го разгледаме с очите на Арабите или от мястото на Римляните. Трябва да възприемаме Господа с очите на чернокожите хора. Затова днес виждаме Господ като тъмнокож, който идва да освободи робите и да накаже подтисниците."
Африка за Растите е главното място, от което произхожда религиозната им история и следователно преписват първоначалните записки на библията на тъмнокожите африканци. Библията за тях като книга на книгите е много важна, но не да се възприема напълно буквално и на сляпо, все едно нейната "бяла" версия е произходната истина. Според Растите, опитът на европейските народи да преведат писанието се оказал не напълно успешен. Липсвали им нужните умения затова и поради сложноста и непознаването на древното слово били принудени да пропуснат големи части от текста.


Вавилон-покварената земя

Растафарияните отричат твърденията на другите религьозни движения, че са анти-бели или анти-мулати. Напротив те приканват всички да се разкаят и да приемат Jah (съкратено от Jehovah). Растафарияните дават обет, че в таен час (извстен само на малцина посветени), покръстените ще се завърнат в Етиопия по незнаен начин, оставяйки зад гърбовете си тропическата сауна на Ямайка, която те считат буквално за Ад на Земята. Докато не удари този заветен час, Растафарияните ще отказват да участват в ежедневните интриги на живота и не ще общуват с Вавилон, кръга на всемирното робство и подтисничество на духа.
Бедняците откликват на призивите на Растафарияните, тъй като вероизповеданията на този култ придават известно социално благородство на иначе отхвърлените. Бидейки Растафарияни, те ще могат да дочакат с достойнство Денят на Страшния Съд, когато последните ще са първи, а първите последни.


Смъртта - или безсмъртието...

Представата за един жив Бог води директно към вярата за смъртта. Защото Бог не е дух, а Той е сред живите на този свят, не в трансцедентния му. Този Бог е деен в своя свят, в този живот, в хората и в природата.
Растите не вярват в смъртта, а във вечния живот. Когато някой Растафар почине в следствие на възраста си, той не умира наистина. Атомите на неговото тяло се концентрират в мисълта на хората около него. Същите тези атоми по късно служат при образуването на ново тяло, отговавящо на същността на душата и живота продължава отново напред.
Malcolm: "... разбираш ли, че човек не може да бъде убит? Той се ражда за да направи нещо. Не е като при първия път когато дойде и бе разочарован."

3 коментара:

Unknown каза...

Супер е страничката(евалата ,че си я създала)

izvanzemnoto11 каза...

naistina mi beshe mno go interesno dokato go 4etqh.BRAVO!!!

Hilly каза...

Супер е ! ! ! :)